lördag 9 april 2011

Go Vest! Life is awesome there!

Skribenten på Vardagsproper har varit i Stockholms skärgård i dagarna tre för att testa drycker, äta god mat, hänga i bar, spela biljard och träffa nya vänner. Gårdagen avslutades med ett insomnat tågnät, en smärre taxiresa till Uppsala och konserter med Allout och Pull a Star Trip. Då finns inte tid för bloggar. Och till kvällen bär det av till huvudstaden igen för svettigt klubbande med vänner på Frukt&Grönt på Kägelbanan. Slutsatsen blir att livet leker och att det finns gott om möjligheter att svida upp sig! För att fira vardagen är ju Vardagsproper i vanliga fall högst svag för konceptet kortärmad skjorta, slips och väst och kommer att återkomma till varför denna kombination är så enormt fräsig. Den senaste tiden har jag dock snöat in på en annan kombination – linne och väst. Medan den förra kombinationen är förbannat stilig är den senare mer åt det sexiga hållet. Den är därtill mer luftig, vilket passar klubblivet bättre. T-shirt och väst då undrar någon kanske? Nej. Vardagsproper säger bestämt nej. Den spontana associationen blir boy band och 90-tal. Inte ok. Men väst och linne är något helt annat. Den främsta fördelen med denna kombination i jämförelse med skjorta, slips och väst är att överarmar och axlar synliggörs, vilket man ju ibland kan vilja. Om man som jag gått och förverkligat en 10 år lång dröm om tatueringar på armar och axlar kan man känna en vilja att synliggöra dessa – inte för att stoltsera och verka tuff, utan för att de numer ingår i min självbild. De är en del av den jag är och den jag vill vara. Linnet är inte i sig särskilt viktigt vilket det är, så länge som det till färg och form passar med västen. Västen står istället i fokus. Ibland kan jag undra varför ett så totalt awesome plagg som västen är så pass negligerat. Vardagsproper vill gå så långt som att säga att det är det fräsigaste plagget en man kan ha för att smidigt pimpa upp sin vardag. Varför?   
Vi kan börja med att formulera det koncept som Vardagsproper främst vill associeras med: Vardagsproper definieras här som ett klädkoncept som innebär en vanlig nedre halva (såsom jeans och bälte) och en snygg övre halva (såsom skjorta, slips och väst). Den visuella effekten ligger här i kontrasten mellan det vardagliga och det propra. Det är därför ett koncept tänkt att göra dig snyggare i vardagen – inte för att klä ner dig i propra sammanhang. Det är således ett koncept för vardagens dress code. Den vardagliga nedre delen bör sedan enligt min åsikt inte vara alltför tillrättalagd, såsom genom chinos eller pressveckade byxor, utan mer rockig, såsom jeans. Byxorna kan med fördel vara lite slitna eller trasiga. Allt detta medför en bättre kontrast till den propra delen.
Med detta sagt har västen i sammanhanget många funktioner som plagg:
1. Västen definierar din kropp hudnära och framhäver därmed din figur, vilket skjortan ensam inte gör lika bra och kavajen motverkar. Att vara vardagsproper kan såklart kombineras med en kavaj, men kavajen ingår inte i konceptet och tillför inte något till det egentligen, utan dämpar snarare effekten. Linnet definierar också din kropp hudnära men är inte ensamt ett propert plagg. Västen kommer till räddning här.
2. Västen håller slipsen på plats och döljer faktumet att du allt som oftast inte har en särskilt bra slipslängd.
3. Västen gör att du kan ha skjortan (eller linnet) instoppad i byxorna på ett snyggt sätt. För ärligt talat – instoppad skjorta är inte särskilt snyggt utan väst och/eller kavaj. Det ack så vanliga kontorsmodet med instoppad långärmad skjorta och slips har aldrig varit något som tilltalat mig. Det känns ofullständigt och tråkigt. Men antagligen har jag väl en del meningsmotståndare här. Man kanske skulle kunna tänka sig ett ungdomligt koncept med en oinstoppad kortärmad skjorta och slips, men då är vi inte längre särskilt propra ovantill. Hela konceptet har blivit vardagligt. Dessutom har en viktig accessoar gått om intet:
4. Västen framhäver den viktigaste vardagspropra accessoaren – bältet! Finns möjlighet för bälte till byxorna (vilket bör finnas) vill jag ha bälte till byxorna – alltid! Bältet tillhör också den nedre vardagliga delen och kan därför med fördel verka som kontrast till den propra. God effekt ges därför om bältet har attityd, såsom exempelvis ett nitbälte har.
Nu blev det allvarligt och en smula dogmatiskt kan det tyckas. Ta det med ro. Det här är bara de riktlinjer jag sätter upp för mig själv. Hur andra vill klä sig är upp till dem och så länge de känner sig fantastiska och tar till vara på sin potential, ja då är ju allt i sin ordning. Nu tycker jag nog för övrigt att det är dags att själv gå från ord till handling. Det är dags att lämna den enkla kalsongstil som definierat starten på dagen. Varför inte lite kläder? Varför inte en brunch? Och varför inte en fantastisk kväll? Häng med ut vetja:


Kom med oss och dansa. Kom och fäll tillfället i flykten. Kom och var awesome!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar